Voks vs Topcoat / Hvilken Forsegling Skal Jeg Bruke?

Kalkmaling i seg selv er, i utgangspunktet, i behov av forsegling. Dette er ganske enkelt for å tåle bruk og vask, MEN noen ganger er det strengt tatt ikke nødvendig. Det spørs hva du har malt og hva det skal brukes til. Sånn som kommoder og skjenker trenger kanskje ikke forsegles, kanskje holder det forsegle toppen- smak og behag. 

Hva skal du velge? Voks eller lakk?


Voksen beskytter møbelet/interiøret til en viss grad og er i mange tilfeller alt som skal til for at det skal holde og vare. I tillegg kan du lage forskjellige effekter. For eksempel kan du bruke den lyse voksen først, deretter har du på mørk voks, for så å bruke en fille eller lignende og tørke av/justere den mørke voksen etter eget ønske. Grunnen til at du har lys voks under er at du skal ha muligheten til å justere. Om du bruker kun mørk voks vil det kunne gi en møkkete finish.
Når det gjelder stoffmøbler er det voks som gjelder som finish!

MERK: voks vil med tiden slites bort og være i behov av "påfyll." Dette gjelder spesielt for stoffstoler etc. Topcoat brukes typisk på flater som skal tåle slit og bruk. Bordplater, benker, fliser etc. Merk at Nordic Chic sin topcoat gir en silkematt finish. Videre er ikke Topcoat godkjent for utendørs bruk, ei heller bruk i våtrom/soner. Det betyr ikke at det ikke går, men vi kan ikke stille noen garanti. Artisan Enhancements sin Clear Top Coat Sealer
 er derimot et produkt som kan brukes utendørs, og også som sperring(se innlegg om oljet møbler). Grunnen til dette er at dette er et produkt som trekker seg inn i maling og herder hele veien igjennom, den legger seg ikke bare på toppen som en beskyttende hinne. PÅFØRING:
Voksen kan påføres med fille(som ikke loer) eller med kost. Selv liker jeg kost best, men dette er en smakssak. Ved bruk av kost vil du enklere kunne få voksen nedi kroker og kriker. For å tørke av bruker du en fille. Når voksen har tørket ordentlig er det lurt å "buffe" voksen. Bruke fille og gni bort overflødig voks/polere. Dette vil hindre at, spesielt farget voks, vil farge av. 

Om du vil ha en god kost til voksen investerer du i kostene fra Nordic Chic ment på voks. Anbefaler da en kost til lys og en til mørk. Da trenger du ikke vaske kostene mellom hver bruk.

Topcoat påføres med kost/pensel. Selv foretrekker jeg syntetisk til påføring av topcoat. 
Er du fortsatt i tvil- ta kontakt :D