Male på stoff/tekstil! Det er faktisk mulig!

Ca hver gang vi poster et innlegg om at vi har malt på stoff, får vi spørsmålet "kan man virkelig det?" Jada, det kan man. Det krever litt ekstra jobb, tar litt tid, men til gjengjeld får man et flott og holdbart møbel til en helt brukbar penge. 

Oppskriften som følger er anbefalingen på generelt grunnlag. Det vil alltid finnes variasjoner som funker, men dette er likevel vår anbefaling. 

Før jeg begynner: husk at vi vanligvis vasker bort fett og møkk. Det er ikke alltid så lett med stoff og tekstil. Anbefaler IKKE å "bløtlegge." Hvis man velger å gjøre det er det viktig å la stoffet tørke skikkelig før man går i gang og maler. I verste fall kan du oppleve at stolen råtner..

1. Rengjør etter beste evne.

2. Bland ut maling og vann 50/50. Bør gjøres i en egen beholder, ikke i malingsboksen. 

3. Mal i vei, på kryss og tvers med en god kost. Dekningsgraden vil være forholdsvis liten, første strøk vil noen gang virke usynlig. Anbefaler å benytte en god kvalitetskost. Min favoritt er Nordic Chic Ovale koster med naturbust.

4. La tørke til tørt.

5. Puss over med et sandpapir. Jo mer "hår", jo grovere sandpapir kan du bruke. Dette frigjør fibrene og bidrar til at stoffet ikke blir hardt når du er ferdig. 

6. Mal ett strøk til med 50/50, evt 60-70 med maling og resten vann.

7. La tørke. 

8. Gjenta punkt 5, 6 og 7 til du er fornøyd med fargen. 

9. Siste tørkeprosess er viktig at får stå hvertfall natten over/dagen igjennom. Dette handler om at malingen er tynnet ut, inneholder mye vann, dette vil vi at skal tørke før vi forsegler. Etter påføring av forsegler har ikke vannet noe "sted å gå." Du kan risikere at det blir vond lukt og i verste fall at stoff/fyll begynner råtne om du er virkelig uheldig. 

10. Ha på voks. To tynne strøk/lag. Personlig liker jeg påføre med Nordic Chic sin vokskost (bildet). La tørke ett døgn mellom hvert lag, samt ett døgn fra siste strøk til møbelet tas i bruk. Om ønskelig kan man pusse lett med et fint sandpapir mellom lagene med voks- ikke et must. 

Div. Tips:

Om du skal male med en lys farge på mørkt stoff/fargesterkt stoff, vil du kunne trenge mange strøk. Da er det viktig å pusse godt i mellom hvert strøk for å unngå at stoffet blir hardt til slutt. 

Eventuelt fettsøl vil kunne trekke igjennom malingen og etterlate merker.

Topcoat egner seg ikke på stoff. Det går an, men det blir hardt og ubehagelig i bruk. 

Voksen må etterfylles med tid og stund. Alt avhengig av bruk/slitasje. En gang pr år/annen hvert år som tommelfingerregel. 

Dersom du vil benytte sort voks anbefaler vi her å bruke sort voks FØRST, deretter klarvoks (motsatt av treverk). Dette fordi den sorte voksen inneholder mye fargepigmenter og derfor kan farge av litt. Dette unngår du om du har klarvoks oppå.